Laden...

Kathodische bescherming van beton


Kathodische bescherming (KB) van beton

Beton is een heel stevig bouwmateriaal met grote flexibiliteit dat met name de laatste decennia veel is toegepast in Nederland. Gezond beton kan jarenlang met relatief weinig onderhoud blijven staan. Externe invloeden kunnen het beton echter dusdanig beïnvloeden dat door indringing van zouten in beton de synergie tussen beton en wapeningsstaal wordt verstoord en betonrot kan ontstaan. Kathodische bescherming wordt al sinds 1980 commercieel ingezet in betonconstructies, sinds 1986 ook in Nederland. Kathodische bescherming kan preventief worden ingezet op locaties waar sprake is van bekend agressief milieu, dit wordt ook wel kathodische preventie genoemd. Als er reeds betonrot is geconstateerd of zouten in het beton zijn ingedrongen kan kathodische bescherming als onderdeel van de betonreparatie worden ingezet om te zorgen dat de kwaliteit geborgd blijft.

Kathodische bescherming bij betonreparatie

Waarom kathodische bescherming van beton?

Betonrot is het probleem van roestend wapeningsstaal in beton, de kathodische bescherming is dan in werkelijkheid ook gericht op stoppen van de corrosie van het wapeningsstaal. Beton is duurzaam, heeft een hoge druksterkte en een lage treksterkte. IJzer oxideert indien onbeschermd en heeft een hoge treksterkte. De combinatie van deze twee bouwmaterialen biedt een hele mooie synergetische werking: het ijzer vangt de druksterkte op die het beton mist en de hoge alkaliteit van het beton vormt een beschermende laag om het wapeningsstaal waardoor het niet roest.

Als door externe invloeden, indringing van zouten, de zuurgraad van het beton wordt aangetast en het staal niet meer beschermt is zal het wapeningsstaal gaan roesten, uitzetten en het beton wegdrukken. Daarnaast vervult het zijn doel van het opvangen van de trekkracht niet meer. Kathodische bescherming grijpt in op het elektrochemische corrosieproces van het wapeningsstaal, dit kan op twee manieren: Galvanisch (GCP) of met opgedrukte stroom (ICCP).

 

Twee manieren van kathodische bescherming

Kathodische bescherming van wapeningsstaal in beton is op twee verschillende manieren toe te passen, vaak aangeduid met GCP of ICCP.

Galvanische kathodische bescherming (GCP)

De afkorting GCP komt van het engelse Galvanic Cathodic Protection. Galvanische kathodische bescherming gaat uit van anodes van een meer onedel metaal dan het wapeningsstaal, als deze met elkaar verbonden worden zal de anode gaan oxideren in plaats van het wapeningsstaal. Vandaar dat de term opofferingsanode ook wel wordt gebruikt voor anodes dit van dit principe gebruik maken: de anode offert zich op voor het wapeningsstaal. Lees meer over GCP

Kathodische bescherming op basis van opgedrukte stroom (ICCP)

De afkorting ICCP kom het van engelse Impressed Current Cathodic Protection. Kathodische bescherming op basis van opgedrukte stroom gaat uit van het elektro-deel van het elektrochemische corrosieproces. Door anodes in of op het beton te plaatsen en vervolgens een gelijkspaningsstroombron aan te sluiten tussen de anodes en het wapeningsstaal in het beton creëert men een potentiaalverschil, gaan er ionen lopen door het beton en wordt het wapeningsstaal in de kathodische positie gedwongen waardoor de corrosie wordt gestopt. Lees meer over ICCP

TERUG NAAR KATHODISCHE BESCHERMING

Neem contact op

Alle velden zijn verplicht
Geleidende Coating
kb kathodische bescherming wapening wapeningsstaal
Kathodische bescherming KB Beton
Links
Anode kopen
KB Kathodische bescherming componenten
Titaniumanode
ICCP anode
Opofferingsanode
Zinkanode kopen
Kathodische bescherming anode
Kathodische bescherming opgedrukte stroom

Uw groothandel in kathodische bescherming materiaal

Alle specialistische materialen en gereedschappen voor kathodische bescherming.

Kathodische Bescherming van beton, de methode om beton te beschermen bij chloride indringen of carbonatatie van beton.

duuurzame kathodische bescherming, kathodische bescherming beton, kathodische bescherming van beton, kb beton, kb bescherming, roestvlekken in beton

Voor Kathodische bescherming (KB) heeft u controle over uw onderhoud. CP-Advice geeft u de controle over Kathodische bescherming. Het hele proces, van vooronderzoek naar uitvoering tot monitoring.