Laden...

Anodesysteem


Componenten van het KB-systeem - Anode (systeem)

Het anodesysteem is een van de essentiële onderdelen van kathodische bescherming (KB) van wapeningsstaal in beton.
De functie van het anodesysteem is het zorgen voor de gelijkmatige verdeling van de beschermstroom naar het wapeningsstaal.

Welke verschillende anodesystemen zijn er?

Anodesystemen zijn op verschillende manieren categoriseren allereerst bijvoorbeeld de werking op basis van een interne of externe stroombron.

Galvanische anodesystemen (GCP) zijn gebaseerd op anodes van metalen die meer minder edel zijn dan staal. Deze anodes offeren zich op voor het staal en functioneren zelf als een soort batterij; een interne stroombron.
Anodesystemen op basis van opgedrukte stroom (ICCP) zijn gebaseerd op anodes van metalen die juist heel edel zijn. Deze worden met kabels aangesloten op een externe stroombron.

Een andere manier van categoriseren is de uitvoering/mate van oppervlaktedekking van het anodesysteem:

  • Discreet / lokaal anodesysteem, waarbij afzonderlijke plaatsen met anodische werking zijn verdeeld over het betonoppervlak.
  • Semi-continu anodesysteem, waarbij het gehele betonoppervlak wordt bedekt met een gaasvormige anode.
  • Continu / dekkend anodesysteem, waarbij een laag met anodische eigenschappen het gehele betonoppervlak bedekt.

Voorbeelden van anodesystemen

Booranodes in boorgaten zijn een voorbeeld van een discreet anode systeem. Pinnen van geactiveerd titanium of keramisch titaniumoxide worden in aangebracht. Lengte, dikte, de hoeveelheid en plaatsing van het anodemateriaal worden bepaald door de projectspecificatie op basis van vooronderzoek.

Geactiveerd Titaniumgaas is een voorbeeld van een semi-continue anode. Het gaas bestaat uit titaan (sterk en flexibel), waarbij de anode-eigenschappen worden bepaald door een op het titaan aangebrachte coating van metaaloxiden (zogenaamde activeringslaag). ondanks de relatief kleine verhouding anode/beton levert dit geen probleem op voor zuurproductie en hechtingsproblemen door de geometrie van de anode.

Geleidende Coating is een voorbeeld van een continue anode. Geplatineerde draden of loodfolietape worden hierbij als primaire anodesysteem op het oppervlak gezet met stukjes glasvezelmat, waarover de geleidende verf als secundair anodesysteem wordt aangebracht. De verf is een dichte coating met een hoge waarde grafiet voor de geleidende eigenschappen. Dit systeem is zeer geschikt voor verticale of overhangende vlakken, echter niet voor wegdekken. Grote voordelen van dit systeem zijn de grote oppervlakteverhouding anode/beton (1:1), het eenvoudig aanbrengen van het systeem en het gemakkelijk kunnen repareren van eventuele defecten. De levensduur is lager dan de systemen op basis van geactiveerd titanium.

Hoe kies ik een anodesysteem?

Op basis van een vooronderzoek wordt vaak in een bestek reeds aangegeven welk soort anodesysteem toegepast moet worden op een project.
Als dit niet het geval is kunnen wij u helpen op op basis van de volgende variabele eigenschappen een juiste keuze te maken.

  • belastbaarheid van externe invloeden
  • Verwachte levensduur
  • Manier van aanbrengen
  • Esthetische afwerkmogelijkheden

VERDER naar het volgende component van een KB-systeem: De kathode

TERUG naar de componenten van een KB-systeem

anode systeem
anode systemen
anodesysteem
anode-systeem
anodesystemen
anode-systemen
componenten van het KB-systeem
componenten van kathodische bescherming
kathodische bescherming anode
KB anode
KB componenten

Neem contact op

Alle velden zijn verplicht
Geleidende Coating
kb kathodische bescherming wapening wapeningsstaal
Kathodische bescherming KB Beton
Links
Anode kopen
KB Kathodische bescherming componenten
Titaniumanode
ICCP anode
Opofferingsanode
Zinkanode kopen
Kathodische bescherming anode
Kathodische bescherming opgedrukte stroom

Uw groothandel in kathodische bescherming materiaal

Alle specialistische materialen en gereedschappen voor kathodische bescherming.

Componenten van kathodische bescherming: anodesysteem. Het anodesysteem geeft de beschermstroom af naar het wapeningsstaal.

anode systeem, anode systemen, anodesysteem, anode-systeem, anodesystemen, anode-systemen, componenten van het KB-systeem, componenten van kathodische bescherming, kathodische bescherming anode, KB anode, KB componenten

Voor Kathodische bescherming (KB) heeft u controle over uw onderhoud. CP-Advice geeft u de controle over Kathodische bescherming. Het hele proces, van vooronderzoek naar uitvoering tot monitoring.