Laden...

Stroombron


Componenten van het KB-systeem - Stroombron

De stroombron is een van de essentiële componenten van een kathodisch beschermingssysteem. Zoals elders beschreven komt de energie voor corrosie uit het wapeningsstaal zelf en zijn er kathodeplekken en anodeplekken op het roestende betonijzer. De rol van de stroombron bij kathodische bescherming is het potentiaal rond het staal te veranderen tot een niveau waarbij corrosie onmogelijk is. Er is een fundamenteel verschil tussen een galvanisch systeem (GCP) en systeem op basis van opgedrukte stroom (ICCP).

Stroombron bij galvanische kathodische bescherming

De stroombron bij kathodische bescherming op basis van galvanische anodes, ook wel opofferingsanodes genoemd, is de anode zelf. Door de anode elektrisch te verbinden met het staal vormen de anode en het wapeningsstaal een galvanisch koppel waarbij het beton als elektrolyt functioneert en het geheel als een soort batterij werkt. De hoeveelheid anodemateriaal bepaalt de capaciteit van de batterij en de levensduur van het systeem. Het systeem staat altijd aan en heeft inprincipe geen onderhoud meer nodig, het wordt dan ook wel 'install-and-forget-' genoemd.

>Stroombron bij kathodische bescherming op basis van opgedrukte stroom

De stroombron bij kathodische bescherming op basis van opgedrukte stroom (ICCP) is een regelbare gelijkspanningsbron. Het potentiaalverschil in een ICCP-systeem kan hoger zijn dan in een galvanisch systeem toch is het typisch slechts enkele volt. De beschermstroom is afhankelijk van de grootte van de zone, maar gewoonlijk ook vrij laag. De CPS SZ Stroombron heeft een maximaal nuttig uitgangsvermogen van 20 Watt. Voor het principe van kathodische bescherming is geen heel ingewikkelde stroombron nodig. Belangrijk bij het overwegen van een stroombron zijn de levensduur van het systeem en het milieu. Systemen worden typisch voor minimaal 20 jaar geïnstalleerd en kunnen daarna vaak nog langer blijven werken. Tijdens deze periode dienen de verschillende onderdelen ook bestand te zijn tegen weersinvloeden en anti-molest uitgevoerd worden. Door de lange gewenste levensduur, de hoeveelheid schakelingen en betrouwbaarheid worden stroombronnen van industriële kwaliteit toegepast.

Om te voldoen aan de NEN-EN 12696 normering dient men tenminste twee maal per jaar de depolarisatie van het wapeningsstaal worden gemeten, hiervoor dient het systeem uit worden gezet en over 24 uur waarden worden gemeten uit sensoren die separaat in het beton zijn aangebracht. De CPS SZ Stroombron is, naast de voedingsuitgang, voorzien van zes ingangskanalen voor dergelijke meetcellen. De stroombronnen zijn voorzien van software zodat de gewenste metingen automatisch kunnen worden uitgevoerd en meetgegevens kunnen worden opgeslagen. Daarnaast zijn de CPS SZ Stroombronnen voorzien van een communicatiemodule waarmee meerdere stroombronnen aan elkaar gekoppeld kunnen worden en de communicatie over één kanaal kan lopen. Bij toepassing van een CPS SC Stroombron met modem, kan zelfs van afstand met de voedingsunits worden gecommuniceerd, metingen worden verricht en instellingen worden aangepast.

Lees meer over de CPS SZ Stroombron Zone

Lees meer over de CPS SC Stroombron Centraal

 

VERDER naar het volgende component van een KB-systeem: Het anodesysteem

TERUG naar de componenten van een KB-systeem

 

componenten van het KB-systeem

componenten van kathodische bescherming


kathodische bescherming stroombron


KB componenten

Neem contact op

Alle velden zijn verplicht
Geleidende Coating
kb kathodische bescherming wapening wapeningsstaal
Kathodische bescherming KB Beton
Links
Anode kopen
KB Kathodische bescherming componenten
Titaniumanode
ICCP anode
Opofferingsanode
Zinkanode kopen
Kathodische bescherming anode
Kathodische bescherming opgedrukte stroom

Uw groothandel in kathodische bescherming materiaal

Alle specialistische materialen en gereedschappen voor kathodische bescherming.

Componenten van Kathodische Bescherming: de Stroombron.Welke rol speelt de stroombron bij KB?

componenten van het KB-systeem, componenten van kathodische bescherming, kathodische bescherming stroombron, KB componenten

Voor Kathodische bescherming (KB) heeft u controle over uw onderhoud. CP-Advice geeft u de controle over Kathodische bescherming. Het hele proces, van vooronderzoek naar uitvoering tot monitoring.